Creekside Oasis

Originally a modest 1950’s brick rambler, this renovation utilized typical exterior cladding materials installed in novel ways and washed in bold colors. This palette allows the home to fit comfortably into the existing fabric of this creek-side Minneapolis neighborhood.

The project focused on adding value to the home by keeping as much of the existing first floor and roof as possible. The garage and the first floor bedroom remained unchanged, as did the walk-out lower level. Though the footprint was not changed, the living area ceilings were raised to almost ten feet. The additional height and tall window openings connect the interior space with the creek view to the north and the sun-lit street view to the south. Living areas in the home are defined by changes in ceiling height, cabinetry and a variety of materials on wall surfaces.

In the stair volume, a two story glazed corner of stacked windows allows sunlight to enter deep into the home. This space, in effect, connects the first and second floors with light and view. The tall window grouping also gives the house a unique identity from the street.

Staircase

Photography by CWC

Dining Room

Photography by CWC

Staircase to the Main Floor

Photography by CWC

Staircase to the Top Floor

Photography by CWC

Front Entrance

Photography by CWC

Front Entrance Perspective

Photography by CWC

Porch

Photography by CWC

Kitchen

Photography by CWC

Kitchen

Photography by CWC

Bathroom

Photography by CWC

Bathroom & Hallway

Photography by CWC

Interior view of Entrance

Photography by CWC

Entrance Detail

Photography by CWC

Staircase

Photography by CWC